Gościmy

Odwiedza nas 261 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 29 maj 2020 21:54

Chleb pszenno-żytni z gara na maślance

Napisała

Chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Zaleta pieczenia w naczyniach żaroodpornych/garnkach to właśnie ta super chrupiąca skórka. Chlebek jest bardzo dobry, ale jak to z żytnim pieczywem bywa, jest dosyć ciężki/sycący, nie da się go zjeść za dużo, a szybko traci na świeżości. Dlatego ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji, w mniejszym naczyniu i ze skróconym czasem. Przy czym zmodyfikowałam ilość żytniej mąki (ogólnie dałam 300g pszennej i 100g żytniej - proporcje na mały bochenek). Jak dodaję za dużo żytniej, to chleby są dla mnie zbyt zbite :) Poniżej podaję proporcje na duży bochenek, jeśli macie małą rodzinkę radzę zrobić mniejszy, my jedliśmy chyba ze 3 dni taki mały bochenek :) Chlebek się szybko wyrabia, ciasto jest stabilne i ma krótki czas wyrastania, potem tylko piekarnik i mamy gotowy chlebek.

Składniki:

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej

Wykonanie:

Maślankę, drożdże i miód dokładnie mieszamy i podgrzewamy w rondelku tylko do rozpuszczenia cukru. Do dużej miski dodajemy pozostałe składniki oraz masę z rondelka. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem z hakami), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 210ºC (bez termoobiegu), do piekarnika wkładamy metalowe, gliniane lub żaroodporne naczynie wraz z pokrywą. Po 30 minutach ciasto raz jeszcze wyrabiamy przez minutę.
Wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek chleba pasujący do formy. Ciasto jest gęste i bez problemu da się formować bochenki. Ostrym nożem na maczanym w wodzie nacinamy wierzch bochenka i przekładamy delikatnie do nagrzanej formy. Pieczemy w nagrzanym naczyniu 40 minut 210ºC. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Tekstura chlebka krojonego tego samego dnia, nawet lekko ciepłego :)

A tu w przekroju kolejnego dnia:

Źródło

Czytany 1554 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook