Gościmy

Odwiedza nas 407 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 25 kwiecień 2012 21:41

Sałatka Cezara z kurczakiem

Napisała

Wprawdzie znacznie odbiega od oryginału, ale jest bardzo smaczna. Oryginalny przepis to sałata rzymska, sos i grzanki, a ja zawsze robię z kurczakiem. To jedna z moich ulubionych sałatek zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim :) Tym razem zrobiłam wersję zbliżoną do oryginału, chociaż i tak dodałam pomidorki, ale często zamiast oryginalnego sosu robię po prostu sos jogurtowo-czosnkowy. Jest zdecydowanie szybciej:)

Składniki:

  • ½ sałaty rzymskiej (użyłam lodowej)
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire (dałam musztardę)
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżeczki oliwy extra virgin
  • ½ szklanki drobno zmielonego parmezanu
  • pieprz czarny mielony
  • 1 żółtko (zastąpiłam łyżką majonezu)
  • 1 filet z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe

Grzanki

  • 2,5 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 kromki pokrojonego w kostkę pieczywa
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie:

Filety z kurczaka rozbijamy, doprawiamy je do smaku pieprzem, solą, opcjonalnie odrobiną ostrej papryki. Podsmażamy je na grillu lub nieprzywierającej patelni, używając małej ilości tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy filety na papierowym ręczniku, by odciągnąć z nich tłuszcz. Filety kroimy w kostkę lub większe kawałki.

Teraz zajmijmy się grzankami. W małej miseczce mieszamy ze sobą rozgnieciony czosnek i 1 łyżkę oliwy. Ostawiamy miskę na bok. W dużej misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę pieczywo. solimy je i spryskujemy wodą. Lekko dociskamy kosteczki, by wchłonęły wodę. Pozostałe 1,5 łyżki oliwy wylewamy na dużą, nieprzywierającą patelnię. Rzucamy na nią namoknięte grzanki i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 7-10 minut (dopóki grzanki nie zrobią się złocisto-brązowe i chrupiące) –u mnie to trwało krócej.

Zdejmujemy patelnię z ognia, grzanki przesuwamy na boki patelni, a na jej środek wlewamy mieszankę oliwy i czosnku. Podgrzewamy ją na jeszcze ciepłej patelni przez 10 sekund, a następnie posypujemy wszystko parmezanem i podrzucamy grzanki, dopóki nie obtoczą się równomiernie w parmezanie i czosnku. Gotowe grzanki wsypujemy do miseczki i odstawiamy.

W dużej misce mieszamy rozgnieciony czosnek z 2 łyżką soku z cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Sałatę rwiemy na kawałki, płukamy ją i dobrze osuszamy.

Wmieszamy sos Worcestershire, żółtka ( u mnie majonez i musztarda) do cytrynowo-czosnkowej mieszanki. Ciągle mieszając, powoli, ale jednostajnie, wkrapiamy do mieszanki olej rzepakowy i oliwę z oliwek. Dodaj łyżkę parmezanu i pieprz do smaku. Mieszamy całość, dopóki nie utworzy jednorodnej mieszaniny.

Porwaną, opłukaną i dobrze osuszoną sałatę dodajemy do zrobionej wcześniej mieszaniny, dodajemy pomidorki pokrojone w ósemki. Potrząsamy miską, by pokryć sosem całą sałatę. Dodajemy kurczaka oraz grzanki i ostrożnie mieszamy. Możemy tez na sałacie ułożyć kurczaka i posypać grzankami. Wlewamy łyżkę soku z cytryny do smaku. Podajemy natychmiast, posypując sałatkę pozostałą parmezanem. Smacznego:)

Źródło inspiracji

 

Czytany 1927 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 17 czerwiec 2012 18:14 napisane przez Magdalena

    Super:) Fajnie, że eksperymentujecie:) Co do oliwy, wystarczy dać jej mniej, albo zrobić więcej grzanek:) Proporcje należy dostosowywać do siebie:)

  • Link do komentarza Alka sobota, 16 czerwiec 2012 18:50 napisane przez Alka

    Wykorzystałyśmy z J. grzanki do innej sałatki:) Choć na przyszłość będę dawać mniej oliwy, ale i tak wyśmienite:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook