I jeszcze jedna propozycja babki na Wielkanoc. Babka ze skórką pomarańczową, ciasto jest długo wilgotne, babka jest miękka i aromatyczna. Śmiało można ją przygotować na Święta. Jeśli lubicie babki na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 350g mąki tortowej
- 6 jajek
- 200g cukru (można trochę mniej)
- 80g śmietany
- 200g masła
- 80ml soku pomarańczowego
- 100g skórki startej z pomarańczy (dałam kandyzowaną + świeżą)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (ja zrobiłam lukier)
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Wykonanie:
Formę z kominem o pojemności 3l smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem na puch, wsypujemy cukier i dalej ucieramy, dodając po 1jajku. Dodajemy porcjami mąkę na przemian ze śmietaną i z sokiem pomarańczowym, ucieramy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160st. C. Po 25 minutach zwiększamy temperaturę do 175 st.C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Generalnie pieczemy do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy babkę cukrem pudrem. Ja polałam lukrem. Smacznego :)
Źródło: „Polska Wielkanoc, baby, mazurki, serniki”, Wydawnictwo Oleksiejuk