Proste i szybkie ciasto czekoladowe. Jesli nie mamy za dużo czasu, a chcielibyśmy na weekend przygotować jakieś ciasto, to będzie idealne. Czekoladowe, wilgotne i ekspresowe w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 ml mleka
- 100 g czekolady
- 15 g cukru
- 15 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiewamy. Masło ucieramy mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijamy jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodajemy na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę smarujemy masłem (u mnie keksówka) wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Polewa: Posiekaną czekoladę zalewamy zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodajemy cukier i masło. Delikatnie mieszamy do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polewamy nią ciasto. Można posypać ulubioną posypką. Smacznego :)
Źródło: Internet