Wprawdzie uwielbiam przede wszystkim maślane ciasteczka, najlepiej jeszcze z dodatkiem czekolady i całe szczęście nie muszę sobie odmawiać słodyczy, ale pojawiają się prośby, bym od czasu do czasu coś mniej kalorycznego przygotowała:) Specjalnie z myślą o innych tym razem niskokaloryczne ciasteczka, bez cukru, z niewielką ilością mąki żytniej z płatkami owsianymi i z dużą ilością bakalii:)
Składniki:
- 100 g mąki razowej żytniej typ 2000
- 50 g otrębów pszennych lub owsianych
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka płatków owsianych
- 2 białka z jajek
- mały jogurt naturalny albo kefir 0% tłuszczu albo maślanka
- 2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi)
- 30 g miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- rodzynki
- owoce do wyboru pokrojone w małą kostkę - do wyboru, najlepiej wybrać 2: rabarbar, morele, ananasy, suszone jabłka, śliwki (u mnie ananas i suszona śliwka)
- daktyle, migdały, orzechy włoskie
- olejek migdałowy
Wykonanie:
Ubijamy białka z jajek, dodajemy otręby, mieszamy z mąką i pozostałymi sypkimi produktami (cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, siemię lniane, płatki owsiane). Dodajemy jogurt, miód (niekoniecznie, jeśli ciastka mają mieć naprawdę małą wartość kaloryczną można zrezygnować z miodu bądź dodać naprawdę małą ilość). Kroimy na drobno i dodajemy rodzynki, orzechy i wybrane owoce.
Formujemy ciasteczka dowolnej wielkości, jeśli się kleją można dodatkowo obtoczyć je w otrębach. Ciastka pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Smacznego:)