Gościmy

Odwiedza nas 82 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 22 czerwiec 2012 20:21

Cukinia w cieście piwnym z mozzarellą

Napisała

Mamy sezon na cukinie, więc można eksperymentować. W zeszłym roku robiłam cukinię w samym cieście z tego przepisu, tym razem postanowiłam sprawdzić przepis w oryginale:) Bardzo smaczne, chociaż mozzarella się rozpuszcza przy smażeniu, więc wygląd jest tu drugorzędny:) Tradycyjnie co nieco zmodyfikowałam:) I zrobiłam z połowy porcji.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 75 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 800 g pomidorów
  • 600 g cukinii
  • 250 g mozzarelli
  • po 2 łyżki posiekanej mięty i bazylii
  • 2 łyżki pesto ze słoika (nie miałam pesto, więc zastąpiłam fetą ze śmietaną)
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z piwem, mąką i 1 łyżką oleju, odstawiamy na 30 min. Pomidory sparzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki, usuwamy pestki (ja zostawiłam) i kroimy w kostkę. Dodajemy 2 łyżki oliwy, zioła i doprawiamy do smaku. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Cukinię kroimy w plastry (u mnie cukinia bez skórki), oprószamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plasterki, dokładnie smarujemy pesto – jako, że nie miałam posmarowałam serkiem feta rozmieszanym z odrobiną śmietany)

Na każdym plastrze cukinii układamy plasterek mozzarelli, przykrywamy drugim plastrem cukinii.

Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta. Plastry cukinii z mozzarellą zanurzamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorami w ziołach. Smacznego:)

Źródło

Czytany 1924 razy

4 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena poniedziałek, 02 lipiec 2012 21:38 napisane przez Magdalena

    Super, że smakowało:) z serem można poćwiczyć cierpliwość:)Szybsza wersja zdecydowanie bez sera, w samym cieście:)

  • Link do komentarza Alka poniedziałek, 02 lipiec 2012 21:26 napisane przez Alka

    Zrobiłam bez sera, ale i tak pyszne. Dodałam do ciasta szczypior. Wszystkim smakowało:)

  • Link do komentarza Magdalena sobota, 23 czerwiec 2012 19:03 napisane przez Magdalena

    W smaku bardzo dobre:) Na początek można zrobić samą cukinię w cieście:) Piwa w nim nie czuć:)

  • Link do komentarza Alka sobota, 23 czerwiec 2012 18:46 napisane przez Alka

    Wygląda kusząco:)Ciekawe jak smakuje!?!

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook