Gościmy

Odwiedza nas 162 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 09 listopad 2011 00:04

Kruche pomarańczowe paluszki

Napisała

Kruche, maślane paluszki ze skórką pomarańczową:) W oryginale były mandarynki, ale że dałam pomarańczową skórkę to nazwę zmodyfikowałam:) Szybkie i smaczne, maślane ciasteczka:)

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej

Wykonanie:
Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
Nabieramy połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolujemy wałeczek o długości około 15 cm (ja robiłam max 10 cm), odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Studzimy na kratce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przelewamy do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki. Ja po prostu łyżeczką zrobiłam zygzaki:)
Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 3953 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook