Niedawno nabyłam gofrownicę, więc od jakiegoś czasu dosyć często pojawiają się u mnie gofry :) Ja oczywiście najbardziej lubię z bitą śmietaną i owocami, ale równie smaczne są z cukrem pudrem :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Wykonanie:
Rozgrzewamy gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, moje dłużej się piekły, kwestia mocy gofrownicy, pieczemy do uzyskania rumianego koloru. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)