Postanowiłam wypróbować domowy syrop do kawy lub herbaty. Naprawdę warto, jest pyszny, bez żadnych dodatków chemicznych, czego o kupnych powiedzieć nie można:) Świetnie smakuje zarówno z kawą jak i herbatą, dodajemy według własnych upodobań, najlepiej stopniowo dodając do napoju, oczywiście już nie dodajemy do niego cukru – syrop jest wystarczająco słodki :)
Składniki:
- 1/2 szklanki soku jabłkowego 100%
- 1/2 szklanki cydru (możemy zastąpić sokiem jabłkowym)
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 goździki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wykonanie:
Do garnka wlewamy cydr i sok jabłkowy, następnie dodajemy cukier. Stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Syrop przelewamy przez gęste sitko lub gazę. Zamykamy w szczelnym słoiku lub butelce i przechowujemy w lodówce. Dodajemy do kaw lub/ i herbat w ilościach subiektywnych :) Proponuję stopniowo po łyżeczce, by sprawdzić, jaka ilość jest dla Nas odpowiednia :) Smacznego :)