Gościmy

Odwiedza nas 537 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 10 styczeń 2018 20:50

Cachapas – kukurydziane placki

Napisała

Cahapas - czyli kukurydziane placki z Wenezueli, podobno tam dosyć popularne :)  Uwielbiam kukurydzę, więc jak zobaczyłam ten przepis byłam pewna, że to coś dla mnie :) Jednak po wykonaniu moje uczucia były mieszane, placuszki podawałam w towarzystwie sałatki czyli bardziej nastawialam sie na słony posiłek, a jak dla mnie były za słodkie :) Wiem, wiem, że kukurydza jest słodka, ale ten smak mi jakoś nie przypadł do gustu. Połączenie słodkich placuszków ze słoną sałatką :) Ale to tylko moja subiektywna ocena, uważam, że warto spróbować, by się samemu przekonać. Tak jak nie lubię mięs w połączeniu z owocami, tak tu miałam podobne odczucia smakowe :) Jak wspomniałam to kwestia indywidualna, ogólnie placuszki są mięciutkie, smaczne i słodkie jak kukurydza :) Placuszki są bardzo proste do przygotowania i wręcz ekspresowe :)

Składniki:

(na 2 porcje)

  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru (ja bym następnym razem pominęła:))
  • szczypta soli
  • kula mozzarelli

Wykonanie:

Kukurydzę dokładnie odsączamy, blendujemy na papkę, dodajemy jajka, sól i cukier. Mieszamy.

Na rozgrzanej patelni smażymy placki - 2 łyżki masy na 1 placek. W zależności z jakiej patelni korzystacie możecie próbować smażyć bez tłuszczu, ja na początek zawsze odrobinę dodaję oleju, ale późnej już nie dolewam.  Po usmażeniu placki odkładamy na chwilę, by nieco zmiękły. Wówczas na każdym placku układamy plaster mozzarelli i składamy placek na pół. Aby ser się rozpuścił, kładziemy placki z powrotem na patelnię albo wkładamy na chwilę do mikrofalówki.  Ja podałam z lekką sałatką. Można zjeść same :) Smacznego :)

Źródło

Czytany 3858 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Renata poniedziałek, 15 styczeń 2024 08:02 napisane przez Renata

    Na drugi dzień odsmażane na chrupiąco na patelni na oleju są przepyszne . Często w w Wenezueli pociągnięte zostają lekko masełkiem i to dodaje im smaku.Wykonane z świeżej zmielonej kukurydzy są niebiańskie.Z dodatkiem ich specjalnego sera...mniam ...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook