Gościmy

Odwiedza nas 325 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 13 marzec 2021 08:21

Serniki ziemniaczane

Napisała

Proste placuszki, które możemy przygotować gdy np. zostaną nam ziemniaki z poprzedniego dnia lub po prostu jak mamy ochotę na jakieś jarskie kotleciki na obiad. Ja podałam je z puree z selera i marchewką. Można zjeść same ze śmietaną, sosem czosnkowym, lub jako dodatek np. do gulaszu itp. Tylko nazwa mi nie pasuje, raczej kojarzy mi się na słodko :)

Składniki:

  • 5 ziemniaków ugotowanych
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do puree dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, ja podałam z puree z selera i duszoną marchewką. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1884 razy
Więcej w tej kategorii: « Kotlety z kalafiora Pierogi ruskie »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook