W chwili obecnej możemy cieszyć się już właściwie wszystkimi owocami, jeszcze korzystamy z truskawek, ale spotkać już można praktycznie większość letnich owoców. Dostałam troszkę porzeczek od teściowej prosto z krzaczka i zrobiłam szybkie placuszki z jej dodatkiem :) To taka propozycja na drugie danie, lub podiweczorek, chyba ze należycie do tej grupy osób, ktor lubi śniadanie na słodko, to też oczywisćie można je przygotować o poranku:)
Składniki:
- 1 szklanka białych porzeczek
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oliwy
- ewentualnie 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Porzeczki myjemy i osuszamy. Miksujemy jajka, śmietanę, cukier, oliwę oraz szczyptę cynamonu. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy tak długo, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany (jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozcieńczamy go dwoma łyżkami mleka). Do ciasta wsypujemy porzeczki i mieszamy łyżką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wlewamy porcję ciasta i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Gotowe. Usmażone placuszki posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!