Macie ochotę na racuchy, ale uświadamaicie sobie, że nie macie drożdzy? Jest na to sposób, a właściwie przepis :) Pyszne, puszyste racuszki z jabłkami na maślance, bez drożdży. Takie ekspresowe :) Są naprawdę smaczne i znikają błyskawicznie :)
Składniki:
(ok 12 szt)
- 1 jabłko
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (u mnie proszek do pieczenia)
- szczypta cynamonu
- odrobina soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru pudru
- tłuszcz do smażenia jeśli konieczny (ja smażę bez tłuszczu)
Wykonanie:
Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy jeszcze wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę z sodą (proszkiem do pieczenia), solą i cukrem i mieszamy rózgą na jednolite ciasto. Dodajemy jabłka oraz cynamon, mieszamy łyżką (jeśli chcemy aby placki miały jasny kolor pomijamy cynamon). Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na złoty kolor przez ok. 2 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Odkładamy na talerz. Smażymy kolejne racuchy na świeżym tłuszczu – polecam bez tłuszczu, jeśli macie odpowiednią patelnię. Można posypać cukrem pudrem lub polać miodem. Smacznego :)