Gościmy

Odwiedza nas 160 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 16 październik 2021 20:20

Szarlotka jaglana

Napisała

Jesień to dla mnie szarlotkowy czas :) Głównie wtedy piekę szarlotki :) Tym razem wypróbowałam szarlotkę na mące jaglanej. Akurat taką zakupiłam, chciałam ją wykorzystać. Jeśli ktoś jest na diecie bezgluteowej to taka mąka jest dla niego bezpieczna :) Szarlotka jest pyszna, ciasto jest bardzo kruche, właściwie podobnie jak na krupczatce - rozpływa się w ustach :)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki jaglanej*
  • 60 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki lub cynamonu
  • 200 g masła
  • 1 duże jajko

Nadzienie:

  • 1 słoik (780 g) prażonych jabłek**
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki lub cynamonu

Wykonanie:

Przygotowujemy prażone jabłka i mieszamy je z łyżką przyprawy do szarlotki. Przygotowujemy formę o średnicy 26 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę jaglaną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i przyprawą do szarlotki lub cynamonem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i zagniatamy ciasto kruche (robotem lub w misce lub na stolnicy), rozcierając składniki na kruszonkę, a pod koniec dodając jajko, do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną kroimy na 1 cm plastry i wykładamy nimi dno formy, wyklejając spód palcami. Ja tradycyjnie podpiekam 10-15 minut ciasto zanim wyłożę jabłka.

Wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy resztę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut (lub na złoty kolor). W mniejszej formie np. 24 cm ciasto może się piec 10 min. dłużej. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

WSKAZÓWKI

* Mąkę jaglaną można kupić gotową (np. w supermarketach, sklepach eko, przez internet) lub zrobić samemu: kaszę dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Odcedzić i wyłożyć równomiernie na blaszkę do pieczenia. Wysuszyć w piekarniku (30 min w 120 st. C) następnie dokładnie zmielić na mąkę.

** Jabłka można kupić gotowe lub przygotować samemu: 1 kg jabłek odmiany reneta (lub inne dobre na szarlotkę) pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka i gotować przez ok. 15 minut aż zmiękną. Doprawić cukrem i zagęścić mąką ziemniaczaną (1 łyżka dodana przez sitko).

Źródło

Czytany 605 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook