Gościmy

Odwiedza nas 186 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 06 kwiecień 2023 18:08

Wielkanocny mazurek cytrynowy

Napisała

I teraz zdecydowanie coś dla mnie :) Pyszny kruchy maślany spód i orzeźwiający krem cytrynowy :) Ten mazurek u nas zagości na Wielkanoc, wszystkim smakował i zniknął błyskawicznie ;) Prosty, smaczny a przede wszystkim nieprzesłodzony. Nie wszyscy przepadają za mazurkami, bo z reguły są mocno słodkie, ten z pewnością taki nie jest :) Polecam bez mrugnięcia okiem :)

Co do poniższego przepisu, proporcje są na keksówkę przynajmniej jeśli chodzi o ciasto, ja robiłam w większej formie, więc jest taki na styk, następnym razem z zrobię ciasto z 1,5 porcji :) Kremu mi wystarczyło na cały mazurek, nie musiałam zwiększać :)

Składniki:

Spód do mazurka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka cukru (może być zwykły wymieszany z waniliowym)

Masa cytrynowa:

  • sok z 2 dużych cytryn (plus skórka otarta z cytryn)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła

Wykonanie:

Ciasto: Wszystko zagniatamy razem, po czym schładzamy przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 12-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Powinno być lekko rumiane.

Krem: Do garnuszka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Powstanie kąpiel wodna. Na garnuszek wstawiamy miseczkę, która wytrzyma wysoką temperaturę. Do miski wrzucamy masło, jaja, sok i skórkę z cytryn oraz cukier puder. Podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć. Woda w garnuszku powinna być gorąca, ale nie wrzeć. Gotujemy około 15-20 minut. Gotową masę studzimy, po czym wylewamy na upieczony, zimny spód mazurka. Dekorujemy, jak lubimy. U mnie tym razem świeże owoce truskawki i borówki :) I czekoladowe dekoracje :) Smacznego :)

Źródło

 

Czytany 9689 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook