Gościmy

Odwiedza nas 87 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 04 kwiecień 2023 21:47

Kokosowa babka wielkanocna

Napisała

Babka z mlekiem kokosowym, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i kokosowym lukrem. Jednym słowem ekstremalnie kokosowa :) Już to wielokrotnie wspominałam jako zwolennik ciast kruchych nie potrafię się zachwycać babkami, więc nie będę ;) Ale mam w domu fanów, dlatego z myślą o nich takie ciasta też piekę :) Babka smaczna, ale nie czułam, aż tak intensywnie kokosu jak się spodziewałam (może miałam jakieś słabsze mleczko ;)). Co do samej babki ważne, by składniki były w temperaturze pokojowej, bo jeśli będą za zimne istnieje dużo ryzyko zakalca. Podsumowując jeśli lubicie tego typu ciasta i nie boicie się eksperymentów to śmiało wypróbujcie przepis:)

Składniki:

  • 220g mąki pszennej 
  • 80g mąki kokosowek 
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 150 ml oleju 
  • 200g mleka kokosowego (w temperaturze pokojowej) 
  • 200g cukru 
  • 50g wiórek kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Lukier kokosowy:

  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 niecała łyżka soku z cytryny lub limonki 
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • Wiórki kokosowe do dekoracji lub inne dekoracje wedle życzenia

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Dodajemy olej i mleko kokosowe, miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Miksujemy do dokładnego wymieszania składników. Formę na babkę smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ja piekłam w formie silikonowej więc nie musiałam niczym obsypywać. Do formy wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, do suchego patyczka. U mnie nieco dłużej, gdyż patyczek pozostawał długo wilgotny, stąd lekko przypieczona ;) Odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym. Ucieramy łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodajemy pudru lub mleka kokosowego. Ostudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Źródło

Czytany 4456 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook