Gościmy

Odwiedza nas 183 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 11 grudzień 2020 14:33

Pierniczki bez miodu

Napisała

Jeśli myślimy o pierniczkach to kojarzymy korzenne ciasteczka z miodem :) A może by tak zrobić pierniczki bez miodu? Dzięki temu nie twardnieją i można zjadać na bieżąco :) Dla mnie te pierniczki były bardziej kruche, mój mąż stwierdził, że są mięciutkie i smakują jak pierniki ;) Przygotowałam je do bieżącego skonsumowania, już zniknęły :) Można je przygotować na Święta, nie potrzebują leżakowania. Ja polukrowałam delikatnie, by były bardziej miękkie i miały dodatkowy migdałowy akcent;) Pierniczki są proste i szybkie do przygotowania :) Może się skusicie ? :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru (dałam ½ szklanki)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • 0,5 torebki przyprawy piernikowej - ok. 15 gram
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki podgrzanego mleka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:

Masło wyciągamy z lodówki,  łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu, aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka, wszystko zależy od wielkości jajka. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut. Ja oczywiście robiłam w malakserze :)

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzanie góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dolewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Dodajemy aromat. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczamy w nim pierniczki i odkładamy na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.  Smacznego :)

Źródło

Czytany 35135 razy

13 komentarzy

  • Link do komentarza Zuza piątek, 23 grudzień 2022 14:44 napisane przez Zuza

    Moje pierwsze pierniczki które robiłam sama, są pyszne A robienie ich zajęło mi nie więcej niż godzinę?

  • Link do komentarza Madi sobota, 17 grudzień 2022 08:43 napisane przez Madi

    Właśnie upiekliśmy z synem i zajad . Nawet nie wiem czy zdążymy je udekorować ;)

  • Link do komentarza Magdalena poniedziałek, 12 grudzień 2022 22:47 napisane przez Magdalena

    Posprawdzałam co nieco na temat możliwych przyczyn gorzkości pierników czy ogólnie wypieków z dodatkiem sody.

    Po pierwsze, by zneutralizować gorzkosć i zapach sody w wypiekach w przepsie powininien znajdować się jakiś kwaśny składnik np. kefir, maślanka, jogurt. W tym akurat tego nie ma, zatem należy uważnie pilnować proporcji sody, aby nie dać jej zbyt dużo.

    Drugą przyczyną może być również przetrzymanie pierników w piekarniku. Jeśli za dlugo je przetrzymamy poza tym, że będą za twarde mogą stać sie również gorzkie. Wiadomo, że każdy ma inny piekarnik i czasem potrzeba czasu, by go dobrze poznać. Jeśli wiemy więc, że nasz piekarnik za bardzo przypieka należy albo zmniejszyć temperaturę albo skrócić czas pieczenia.

    I na koniec to, co pisałam już kilkakrotnie można spokojnie zamienić sodę na proszek do pieczenia (w proszku jej stężenie jest dużo mniejsze). Wówczas problem goryczy się nie pojawi. Ja często zamieniam sodę na proszek..

  • Link do komentarza Magdalena sobota, 12 listopad 2022 21:17 napisane przez Magdalena

    Karolina, niestety nie wiem czemu tak się stało. Wrzucam tu tylko przepisy, które przetestowałam i są jadalne.... Może po prostu zastapić sodę proszkiem do pieczenia?

  • Link do komentarza Karolina piątek, 21 październik 2022 17:02 napisane przez Karolina

    Zrobiłam pierniki, dałam jedna płaska łyżeczkę sody,a są paskudne w smaku,gorzkie strasznie ?

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 04 wrzesień 2022 21:35 napisane przez Magdalena

    Hej Julia, wychodzi mniej więcej 40 małych pierniczków, wszystko zależy od wielkości foremek :)

  • Link do komentarza Julia niedziela, 04 wrzesień 2022 10:31 napisane przez Julia

    Hej, ile sztuk mniej więcej wychodzi? Zazwyczaj robię podwójne porcje ale nie wiem jak tu ♡

  • Link do komentarza Magdalena czwartek, 23 grudzień 2021 22:37 napisane przez Magdalena

    @ anonim - ciesze sie, że smakowały

    @ Monika - trudno mi powiedzieć dlaczego tak się stało, na bloga wrzucam tylko sprawdzone przepisy, ja dodatkowo lukrowałam, więc moje z pewnością były miękkie, lukier zawsze trochę dodatkowo zmiękcza pierniki. Może wrzuciłaś za duzo sody, można dać mniej lub zastąpić proszkiem do pieczenia, Soda niestety w nadmiarze powoduje gorzkosć. "Pierniki" nie powinny byc twarde, gdyż nie mają miodu, a to on odpowiada za to, że twardnieją zaraz po upieczeniu i zazwyczaj wymagają leżakowania. Jak dla mnie te pierniki były raczej kruche.

    @ Sandra - nie trzeba wstawiać do lodówki :)

  • Link do komentarza Sandra czwartek, 23 grudzień 2021 14:13 napisane przez Sandra

    Nie trzeba ciasta schować do lodówki?

  • Link do komentarza Monika środa, 22 grudzień 2021 21:57 napisane przez Monika

    Zrobiłam "pierniki" okropne są ! Robiłam zgodnie według przepisu- czuć sodę okropnie i są jakby gorzkie :( w dodatku można zęby połamać na nich .

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook