Wilgotne ciasto piernikowe. Aromatyczne, mięciutkie, wilgotne dzięki dodatkowi dżemu. W cieście nie ma miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że smakuje jak prawdziwy piernik :) Proste, szybkie i smaczne. Można przygotować na święta lub tak jak u mnie w okresie przedświątecznym. Wprowadzamy sobie powoli świąteczny klimat poprzez piernikowe smakołyki i ich aromat roznoszący się po domu :)
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 125g masła
- 2 jajka
- 100g cukru (dałam 80g)
- 250ml mleka
- 420g mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
- 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem z czarnej porzeczki)
- ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodajemy po kolei po jednym jajku. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodajemy stopniowo dżem. Ciasto wykładamy do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą (u mnie papier do pieczenia).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego :)