Dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie piernika (dojrzewającego), a mają ochotę na piernik w Święta polecam ten ekspresowy przepis:) Naprawdę ciasto przygotowuje się w chwilę :) A jest wilgotne, mięciutkie i aromatyczne :)
Składniki:
(na keksówkę 35cm)
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże łyżki dowolnego dżemu (u mnie porzeczkowy, śliwkowy i malinowy - wykończenie słoiczków :)
- duża łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru (można mniej)
- 2 łyżki kakao
- łyżka wrzątku
Wykonanie:
Mleko, olej i dżem mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko mieszamy za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotowujemy. Na końcu dodajemy wrzątek i zdejmujemy z ognia. Mieszamy aż całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polewamy wystudzone ciasto. Można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami. Smacznego :)