Lubię kruche, maślane ciasteczka, upiekłam więc takie klimatyczne w wielkanocnych kształtach. To ciasto nadaje się do foremek z wzorkami, lub np. wałków z wzorem. Ciasteczka zachowują kształt, nie rosną, są kruche i smaczne :) Będzie co chrupać w Wielknaoc :)
Składniki:
(około 25 sztuk)
- 100g masła
- 130g mąki pszennej
- 70g mąki pszennej graham (może być dowolna, u mnie pół na pół pszenna i krupczatka)
- 1 jajko (małe)
- 70g cukru pudru
- 1 szczypta soli
Opcjonalnie:
cukier waniliowy, cynamon, kakao (wg uznania)
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z jajkiem. Wsypujemy mąkę, sól i całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja użyłam malaksera. Ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawamy z niego dowolne kształty.
(Używając wałka ze wzorem - ciasto należy najpierw rozwałkować zwykłym wałkiem, a następnie grawerowanym i dopiero później wycinać dowolne kształty – ewentualnie używamy foremek stempelkowych).
Ciasteczka układamy na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. (Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.) Pieczemy około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Smacznego :)