Tort, który z pewnością nadaje się na specjalne okazje. Jest trochę pracochłonny, ale jeśli mamy wśród najbliższych miłośnika czekolady to na pewno będzie zadowolony i doceni naszą pracę ;) Powiedziałabym, że jest nieco wytrawny, więc raczej nie dla dzieci. Przepis źródłowy był na dużą blachę, i ilość składników była ogromna ;) Zdecydowałam zatem zrobić z połowy porcji, a dodatkowo w formie tortu, w związku z tym zmieniłam też nazwę :) To zdecydowanie dobry wybór, bo nie da się zjeść za dużo, jeden kawałek jest sycący :) Nie wspominając już o kaloryczności :)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ i 1/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- ½ szklanki mocnej kawy
- 2 duże jajka
Masa I:
- ½ i 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 35g zmielonych orzechów włoskich
- 25g dość drobno posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 150g miękkiego masła
Masa II:
- 100ml + 190ml śmietanki kremówki 30%
- 150g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 150g masła orzechowego
- 50g masła
PONADTO:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 200-300g różnych rodzajów orzechów, grubo posiekanych lub w całości do dekoracji/ ja udekorowałam ozdobami z waflowych kwiatów i czekolady
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy składniki mokre i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich przelewamy do formy o wymiarach 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 180st, 30-35min (do suchego patyczka) - każdy blat – może krócej, kązdy zna soj piekarnik :)
Masa I: W rondelku umieszczamy śmietanką, orzechy i sól. Podgrzewamy do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia (do temperatury pokojowej). Po tym czasie masło ucieramy z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy porcjami masę orzechową. Ucieramy do uzyskania jednolitego kremu.
Masa II: W rondelku umieszczamy 100ml śmietanki, masło, masło orzechowe i czekoladę. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, aż do zagotowania. Mieszamy na jednolitą masę, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (w lodówce). Po tym czasie pozostałą śmietankę ubijamy i przekładamy do zimnej masy i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Składanie Tortu:
Na pierwszy z blatów wykładamy najpierw krem z orzechów włoskich, wyrównujemy. Na kremie rozprowadzamy masę z masła orzechowego. Przykrywamy pozostałym ciastem. Oblewamy czekoladą i obsypujemy przygotowanymi orzechami. Ja robiłam ciasto w formie tortu zatem zdecydowałam się na inną dekorację ;) Ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h (najlepiej całą noc). Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Źródło: Internet - obecnie źródło już nie istnieje.