Gościmy

Odwiedza nas 640 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 28 wrzesień 2021 20:44

Parmigiana z cukinii

Napisała

W tym sezonie teściowa zapewnia mi nieustającą dostawę cukinii :) Mogę z nią ciągle eksperymentować :) Nie było tygodnia w ostatnim czasie, by nie było jakiegoś dania z jej udziałem :) Nie miałam czasu na wrzucanie na bieżąco, więc trochę tych sprawdzonych przepisów czeka w kolejce :) W miarę możliwości będę się nimi z Wami dzielić :) Cukinia wprawdzie już się kończy, ale w sklepach przecież jest przez cały rok :) A to danie bardzo polecam, może stanowić pełnowartościowe danie wegetariańskie lub dodatek do mięsa (dla mięsożerców), można ją również podać z lekką sałatką :) Proste danie, niedużo składników, a takie smaczne :)



Składniki:

  • 3 cukinie (600g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 kulka mozzarelli light (lub zwykłej :)) ; ja zużyłam więcej
  • 80g parmezanu

Wykonanie:

W rondlu rozgrzewamy połowę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż zmięknie. Ja cebulę pominęłam. Dodajemy krojone pomidory, podartą 1/3 bazylii, sól i pieprz i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje. Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości 4-5 mm. Obtaczamy w mące, a następnie w jajku i smażymy z obu stron na reszcie oliwy, aż się zrumienią. Na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy trochę sosu pomidorowego. Układamy na nim warstwę cukinii, smarujemy sosem i rozkładamy część mozzarelli pokrojonej w kostkę, startego parmezanu i listków bazylii. Układamy w ten sposób dwie kolejne warstwy, na wierzchu rozprowadzając resztę sosu i sera. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez 20 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 20 minut, do zrumienienia. Przed podaniem odstawiamy na 5 minut. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1350 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook