Gościmy

Odwiedza nas 260 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 23 październik 2021 20:34

Pizza Pepperoni

Napisała

To chyba u nas ostatnio najczęstsza pizza :) Jeśli nie mam za dużo dodatków, a mamy ochotę na pizzę, to wystarczy właściwie jakieś 3 składniki (mam na myśli dodatki) i mamy pyszną, pikantną pizzę :) Ciasto robię z tego przepisu, a dodatki najprostsze, sos pomidorowy, mozzarella i salami pepperoni. Można dorzucić oczywiście pieczarki, paprykę czy inne dodatki. Ale tak naprawdę te 3 składniki wystarczą, by pizza była pyszna :) Tym razem dorzuciłam paprykę, dodatki często się zmieniają , ale baza jest ta sama :)

Składniki:

Ciasto:

(Na dwie duże pizze na blaszkach wyjmowanych z piekarnika)

  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju

Sos pomidorowy:

  • 1 przecier pomidorowy (używam takiego w kartoniku gęstego jak passata)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę oregano i bazylii

Dodatki:

  • salami pepperoni (to lubimy najbardziej)
  • mozzarella tarta lub w kawałku (jeśli w kawałku to będziecie potrzebować około 3 kulek)
  • papryka

Wykonanie:

Ciasto: Do miski przesypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i do niego wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy częścią ciepłej wody i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dodajemy większą część wody, sól, oliwę i zagniatamy ciasto dodając w razie potrzeby wodę. Ja to robię w mikserze, a właściwie mikser robi je sam :) Zagniecione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na wielkość blachy, ja robię nawet 3 blachy z tego ciasta, ale moja pizza jest bardzo cienka :)

Sos: Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę. Ja podgrzewam chwilkę.

Pizze smarujmy sosem, nakładamy plastry salami - ilość zależy od waszych preferencji i ewentualnie innych dodatków. Nakładamy kawałki papryki, posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy około 15 minut w temp. 220-230 stopni. Ja piekę osobno każda pizzę, wtedy są chrupiące irpzpieczone. Mój piekarnik niespecjalnie sobie radzi z dwoma blachami naraz. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny, a ciasto z tego przepisu.

Czytany 1013 razy
Więcej w tej kategorii: « Ciasto na pizzę

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook