Gościmy

Odwiedza nas 589 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 10 czerwiec 2021 22:38

Kopytka w sosie pomidorowym

Napisała

W mojej rodzinie bardzo lubimy kopytka, właściwie to nie wiem czy znam kogoś, kto ich nie lubi ;) Osobiście najbardziej lubię tradycyjne z masełkiem i bułką tartą jako samodzielne danie, ale często są one u mnie po prostu zamiennikiem kaszy/ziemniaków/ ryżu. Tym razem skusiłam się na inny eksperyment :) Kopytka podawałam już z różnymi sosami np. z pieczarkowym czy gulaszowym, ale z pomidorowym jeszcze nie. Jakoś na to nie wpadłam, a moze mi to nie pasowało po prostu. Postanowiłam jednak spróbować, bo przecież sos pomidorowy bardzo lubimy, a niektórzy wręcz go u mnie uwielbiają :)

Efekt? Hmm chyba jednak pozostanę przy masełku ;) Oczywiscie danie jest bardzo smaczne, ale w tym przypadku tradycyjny smak bardziej mnie przekonuje. Zamieszczam przepis, gdyż jak to wielokrotnie powtarzam każdy ma inny gust i powinien sam się przekonać na swoich kubkach smakowych ;) Zawsze to jakaś odmiana :) Nie miałam czasu na przygotowanie sosu wg poniższego przepisu, zrobiłam własny (passata, czosnek, przyprawy, oliwa) w wersji ekspresowej. Możecie przygotować ze swoim sprawdzonym sosem pomidorowym lub wykorzystać źródłowy przepis :) Ciekawe czy Wam przypadnie do gustu taka propozycja obiadowa?

Składniki:

Kopytka:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 400g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki włoszczyzny suszonej
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • Szczypta soli, pieprzu, cukru
  • 80g startego sera cheddar
  • 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:

Sos: Do wrzącej wody dodajemy suszoną włoszczyznę. Na rozgrzanym maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy sprasowany czosnek, przelewamy wodę z suszoną włoszczyzną i zagotowujemy. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodajemy 80 g startego sera, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Ja tym razem zrobiłam w wersji ekspresowej sos, gęstą passatę zagotowałam z przyprawami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz) dodałam 2 ząbki czosnku i łyżkę oliwy, zagotowałam chwilkę i gotowe.

Kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrabiamy. W miarę potrzeby dosypujemy mąki. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich robimy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy w centymetrowe kawałeczki. Gotujemy partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka są gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch.

Podajemy z sosem pomidorowym i startym cheddarem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1163 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook