Kolejne danie jarskie, kolejna zapiekanka z wykorzystaniem cukinii :) Cukinia świetnie się nadaje do zapiekaniai, ta zapiekanka nie ma dużo składników, a jest naprawdę pyszna, można ją zjeść samodzielnie, może też być dodatkiem do mięs, czy ziemniaków, czy podana z sałatką. Zrobiłam z połowy porcji (poniżej przepis na pełną porcję). Naprawdę smaczna :)
Składniki:
- 6 cukinii średniej wielkości
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki czosnku świeżego, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 4 jajka
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka sera feta pokruszonego lub wegańskiego zamiennika
- 1/2 szklanki świeżego parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Duże naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Ja robiłam z połowy porcji, wykorzystałam więc nieduże, a właściwie średniej wielkości naczynie. Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki grubości 1 cm. Jeśli jest większa, to przed pokrojeniem przekrawamy ją wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cukinię, czosnek i tymianek. Smażymy do chwili, gdy cukinia zmięknie. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, serem feta, parmezanem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, pamiętając, że sery są już wystarczająco słone. Na dnie naczynia do zapiekania rozkładamy połowę plasterków cukinii. Polewamy połową przygotowanej mieszaniny jajek, śmietany i serów. Wykładamy pozostałą cukinię i ponownie polewamy mieszaniną jajek i dodatków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić. Podawajemy póki gorące! Smacznego :)