Rzadko robię zupy, ale jeśli już to chyba bardziej preferuję kremy. Mogę dodać składniki, za którymi nie przepadam w innej formie, a po zmiksowaniu mi nie przeszkadzają ;) Ta zupka jest lekka, aksamitna, delikatna w smaku, ale nie mdła. Bardzo mi smakowała :) Jeśli jakaś cukinia zalega Wam w lodówce to nie zwlekajcie :) Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 300g ziemniaków
- 500g cukinii młodej z cienką skórką
- 1 cebula
- 1 młody por (pominęłam)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1,2 l bulionu warzywnego
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinii nie obieramy, ścieramy na tarce (ja tez pokroiłam w kostkę i tak będzie zmiksowana). Cebulę drobno siekamy. Pora kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, pora i czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli (ja pora pominęłam).
Do garnka dodajemy cukinię i smażymy około 2-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 12 minut lub do miękkości ziemniaków. Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną pietruszką. Ja podałam z grzankami czosnkowymi :) Smacznego :)