Prosta i smaczna zupa z fasolką szparagową i fetą. Robiłam ją w sezonie, więc mogłam skorzystać z młodych ziemniaczków. Można ją oczywiście przygotować przez cały rok, wykorzystując bieżące ziemniaki i mrożoną fasolkę.
Składniki:
(4 porcje)
- 300 g fasolki szparagowej
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 łyżki posiekanego koperku (akurat miałam tylko natkę pietruszki)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (pominęłam)
- 200 g śmietany 18%
- ok. 80 - 100 g sera feta
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z oliwą, masłem oraz obranym czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4 minuty. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy koperek oraz szczypiorek i odstawiamy z ognia. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną śmietanę (przekładamy ją do miski i stopniowo dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając). Na koniec dodajemy do zupy pokrojoną w kosteczkę fetę. Podajemy np. z pieczywem. Smacznego :)