Krokiety wiadomo pyszne, ale nie jest to ekspresowe danie :) Rzadko je robię, zresztą również z uwagi na fakt, że są smażone, a staram się unikać smażonych rzeczy, zwłaszcza w dużej ilości tłuszczu. Nie oszukujmy się jednak, krokietów na patelni bez tłuszczu nie zrobimy, a na pewno nie tak dobrych;) Dlatego raz na jakiś czas można sobie pozwolić i zaplanować ich wykonanie. Miałam obiad z głowy na dwa dni, a resztę zamroziłam i jeszcze za jakiś czas można zjeść :) Tym razem do nadzienia wykorzystałam szpinak i fetę, niezawodne połączenie :) Propozycja na piątkowy obiad, przekąskę, albo kolację na ciepło z gorącym barszczykiem :)
Ja ciasta zrobiłam więcej, poniższe proporcje są na około 9/10 krokietów, wszystko zalezy od wielkosci patelnii, grubości naleśników itp. :) Zresztą pewnie już każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, możecie co najwyżej skorzystać z inspiracji na nadzienie;)
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 200g szpinaku (użyłam mrożonego)
- pół kostki sera feta
- ząbek czosnku
Dodatkowo:
- olej
- ok. szklanka bułki tartej
- jajko + odrobina mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
Farsz: Szpinak rozmrażamy na patelni, wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Jak szpinak jest gotowy wrzucamy serek feta i dokładnie rozgniatamy razem ze szpinakiem. Można doprawić do smaku, ja dodałam tylko pieprzu, feta już jest słona.
Naleśniki: Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki (powinno wyjść około 9-10 naleśników, ja zrobiłam trochę więcej ciasta, na oko, więc już nie podam dokładnych proporcji na większą ilość;) - można po prostu podwoić powyższą ilość). Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Gotowe krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)