Proste, smaczne kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Jeśli mamy ochotę na jakiś wegetariański obiad będą idealne. Pasują zarówno do ziemniaków/ ryżu/ kaszy z sałatkami i surówkami. Można też zjeść same na przykład z sosem czosnkowym :)
Składniki:
- 1 cukinia 250 g
- 1/4 małej cebuli (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- po łyżce posiekanej natki i koperku
- sól, czarny i biały pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Cukinię (ze skórką, ale bez pestek, jeśli nie jest młoda) ścieramy na tarce i odkładamy. Do małego garnka wsypujemy kaszę, dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę, wlewamy bulion, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawiamy z ognia, zdejmujemy pokrywę i studzimy.
Cukinię wkładamy do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii ścieramy cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę z marchewką, natkę i koperek i dokładnie wyrabiamy masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.
Przed smażeniem dodajemy do masy jedno jajko, doprawiamy ją solą i pieprzem. Formujemy kotlety, mogą być większe (wyjdzie około 5) lub mniejsze – wyjdzie więcej :) Obtaczamy je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Rozgrzewamy patelnię z masłem lub olejem, kładziemy kotlety i smażymy po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Jeśli robimy mniejsze jak ja, to smażymy troszkę krócej. Podajemy np. z sałatką lub jako dodatek do ziemniaków. Smacznego :)