Prosta i szybka zupa, a jednocześnie dzięki dodatkom takim jak wędzona papryka i kozi ser, bardzo smaczna:) Zupa jest delikatna, kremowa i aromatyczna. Można podawać z pieczywem np. bagietką. Ważne, że przygotowuje się ją bardzo szybko, cukinia nie wymaga dużo czasu na gotowanie, jakieś 10-15 minut i mamy gotową zupę :)
Składniki:
- 1 duża cukinia
- pęczek pietruszki
- ½ l bulionu warzywnego( ewentualnie dobrej jakości kostka lub bulion domowy z koncentratu)
- 3 ząbki czosnku
- kozi ser (kawałeczek, ewentualnie inny wyrazisty np. oscypek, feta)
- wędzona papryka,
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- bazylia (wykorzystałam mieszankę bazylii z suszonymi pomidorami i czosnkiem)
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oliwie przez kilka minut. W tym czasie siekamy pietruszkę i czosnek, dodajemy je do cukinii. Chwilkę jeszcze razem smażymy. Dolewamy bulion i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku, solą pieprzem, papryką, bazylią. Miksujemy na krem, podajemy np. z kozim serem i pieczywem. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.