Bardzo lubię zupy z soczewicą, są z reguły dosyć gęste i sycące. Tym razem zrobiłam zupę z dodatkiem ziemniaków i aromatycznego indyka. Na tę porę roku jest idealna, rozgrzewająca i sycąca :)
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
- 4 duże ziemniaki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ¼ piersi z indyka (możecie dodać więcej jeśli macie chęć)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól i pieprz
- przyprawa do indyka
- papryka wędzona
Wykonanie:
Indyka kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy, by się nie przypalił. Dodajemy bulion, następnie ziemniaki, soczewicę, 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki i soczewica lekko zmiękną (ok 10-15 min). Dorzucamy podsmażonego indyka i sos pomidorowy. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, wędzoną papryką. Gotujemy jeszcze ok 10-15 min. Podajemy z ulubioną zieleniną i pieczywem. Smacznego :)