Gościmy

Odwiedza nas 137 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 13 marzec 2021 08:34

Puree selerowe z bazylią i palonym masłem

Napisała

Bardzo ciekawe puree muszę przyznać. Ma fajny, wyrazisty smak, ale musicie lubić selera bo on tu gra pierwsze skrzypce :) Puree może zastąpić ziemniaki przy tradycyjnym obiedzie, albo stanowić samodzielną przekąskę. Ja podałam do kotlecików serowych.

 

Składniki:

  • 1 ziemniak (ok 100g)
  • 1 korzeń selera (ok 400g)
  • 200ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • garść liści bazylii (świeżych lub mrożonych) – ja użyłam suszonej
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Ziemniak i seler obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy mleko, wrzucamy warzywa i uzupełniamy wodą, żeby warzywa były prawie całe przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania solimy, a następnie blendujemy na gładkie pure. Puree doprawiamy pieprzem i gałką, wsypujemy bazylię i krótko miksujemy. Masło roztapiamy, dalej podgrzewając aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Ale uważajmy, by go nie przypalić;) Masłem polewamy puree. Można podawać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie. Smacznego:)

Żródło

Czytany 192 razy
Więcej w tej kategorii: « Botwinka z parmezanem

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook