Kolejna prosta i szybka propozycja na wykorzystanie cukinii :) Tym razem proponuję cukinię smażoną w cieście naleśnikowym, mhmm rewelacja :) Na danie obiadowe to raczej się nie nadaje, chyba, że jako dodatek. Za lekkie, i za szybko znika :) U mnie było to w ramach ciepłej przekąski, zrobiłam do tego sos tzatziki. Można przygotować też na kolację. Proste i szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Już nie miałam takiej młodej cukinii, więc wycinałam pestki, dlatego u mnie są to takie „oponki”, ale jeśli macie jędrną cukinię to wystarczy pokroić w plasterki :)
Składniki:
(2 porcje)
- 1 większa cukinia (ok. 500 g)
- masło klarowane lub olej do smażenia
- Ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Cukinię kroimy na ok. 1/2 cm plasterki. W misce łączymy składniki ciasta naleśnikowego: wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy jajko i wlewając po trochu mleka mieszamy składniki energicznie rózgą, aż otrzymamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oregano jeśli go używamy. Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami masła tłuszczu. Wkładamy do ciasta partiami plastry cukinii i zanurzamy je w cieście. Kładziemy na patelni i smażymy na umiarkowanym ogniu na złoty kolor przez ok. 1 - 2 minuty z każdej strony. Odkładamy na ręczniki papierowe lub bezpośrednio na talerz. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz podczas smażenia kolejnej partii cukinii. Podajemy z ulubionymi dodatkami,u mnie sos tzatziki, można podac z sosem czosnkwym. Smacznego :)