Jestem zwolenniczką kalafiora, zwłaszcza w klasycznej postaci z masełkiem i bułką tartą jako dodatek do ziemniaków :) Od czasu do czasu decyduję się jednak na inne wykorzystanie tego warzywa :) Postanowiłam w końcu zrobić kotlety z kalafiora, które chodziły za mną od dłuższego czasu. To minimalny skład, więc kotleciki są delikatne, mięciutkie i aromatyczne. Po prostu kalafior w bułce, ale w innej formie;) Można podać z ziemniaczkami, kopytkami, z dodatkiem sałaty czy jako przekąskę. Pyszne :)
Składniki:
- 1 średni kalafior
- ½ łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- pieprz czarny
- sól
Wykonanie:
Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1\2 łyżeczki cukru. Po ugotowaniu wystudzony kalafior ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku.
Następnie formujemy kulki i obtaczamy w tartej bułce, smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)