Gościmy

Odwiedza nas 214 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 11 styczeń 2022 21:39

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym

Napisała

Jeśli chodzi o eksperymenty z innymi kuchniami to jakoś rzadziej mi się zdarza to robić, chyba preferują bardziej proste i może bardziej tradycyjne dania ? :) Zauważyłam, że jestem bardziej skłonna do eksperymentowania w przypadku słodkości ;) Ale tutaj skusiło mnie kilka rzeczy, po pierwsze masło orzechowe, chciałam sprawdzić to połączenie i czerwona kapusta, miałam kawałek, a już nie chciało mi się robić kolejnego dnia surówki ;) Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bardzo fajny ciekawy smak :) Może też się skusicie? Ja robiłam na dwie porcje czyli zrobiłam z połowy poniższych składników.

Składniki:

Ilość porcji: 4

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g makaronu spaghetti, soba, ryżowego lub inny
  • 250 g czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 2 cebulki dymki
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 łyżka sezamu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sos:

  • 130 g masła orzechowego kremowego lub crunchy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżki pasty chilli lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku (dałam mniej)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 4 łyżki ciepłej wody

Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony (jeśli są duże kroimy wzdłuż) i odstawiamy na kilka minut, aż sól wyciągnie wodę z mięsa. W tym czasie kroimy i przygotujemy wszystkie potrzebne warzywa i składniki. Zagotowujemy wodę na makaron (nieosoloną i bez oleju).

Ręcznikiem papierowym wycieramy mięso. Rozgrzewamy suchą patelnię, wlewamy olej i na mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso. Smażymy, aż zrobi się mocno rumiane i chrupiące (ok. 3 minuty w zależności od grubości mięsa), przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę - może się wydawać, że mięso jest jeszcze nie do końca usmażone, ale to nic. Wyjmujemy mięso na talerz, owijamy folią aluminiową i odstawiamy.

Gotujemy makaron al'dente, przelewamy zimną wodą i obficie solimy (ja tak obficie nie soliłam;) ).

Przygotowujemy sos z podanych składników – po prostu wszystko mieszamy. Do makaronu dodajemy wszystkie warzywa, sos i dokładnie mieszamy - nie gotujemy. Za pomocą widelca lub palcami rwiemy kurczaka i wrzucamy do makaronu. Na talerzu na którym leżało mięso zebrał się "rosół", który wlewamy do makaronu - jest pyszny i daje dużo smaku. Dokładnie mieszany makaron podajemy obsypany sezamem i natką pietruszki. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2108 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook