Proste danie - makaron, czyli coś co u mnie gości jak nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Tym razem spaghetti z delikatnym gulaszem pieczarkowym. Szybko i smacznie :)
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki (akurat nie miałam)
- Sól, pieprz, ulubione przyprawy, można dodać czosnek
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Paprykę roimy w kostkę, może być większa. Pieczarki podsmażamy na maśle wraz z papryką. Dodajemy wodę i przecier i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gulaszu dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami, można dodać ulubione przyprawy i ząbek, dwa czosnku. Podajemy z makaronem. Ja tradycyjnie posypałam jeszcze parmezanem. Smacznego :)