Gościmy

Odwiedza nas 156 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 16 luty 2022 20:52

Croissanty orzechowe

Napisała

Uwielbiam croissanty :) Zwłaszcza z nadzieniem czekoladowym lub orzechowym :) Najlepsze są cieplutkie prosto z piekarnika :) Jeżeli macie czas odsyłam Was do źródła, gdzie ciasto robi się samodzielnie od początku, ja na to nie mam czasu, zwłaszcza ostatnio, więc korzystam z gotowego ciasta, co sprawia, że przepis jest błyskawiczny :) Drugim ulubionym składnikiem jest masło orzechowe :) Wyszły pyszne i szybkie rogaliki do kawy :) Mniam :)


Składniki:

(na ok 7 większych lub 14 mniejszych rogalików)

Glazura: 

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietanki kremówki

Polewa:

  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki letniej wody
  • garść orzechów arachidowych

Wykonanie:

Z ciasta wycinamy radełkiem trójkąty. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki układamy tak, aby „czubek” znajdował się na dole. Sprawi to, że rogalik podczas pieczenia nie będzie mógł się otworzyć i rozwinąć. W miseczce ubijamy jajko ze śmietaną kremówką. Każdego rogalika delikatnie smarujemy, jeden po drugim. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja góra dół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Kolejne od 5 do 10 minut w temperaturze 165 stopni. 

Rogaliki powinny zarumienić się na lekki brązowy odcień – dlatego długość pieczenia w temperaturze 165 uzależniona jest od piekarnika. Rogaliki wyciągamy z piekarnika. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą. Gotowy lukier wylewamy po jednej łyżeczce na croissanty, posypujemy pokruszonymi orzeszkami. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 1136 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook