Uwielbiam masło orzechowe :) I wszystkie słodycze, które mają jego dodatek. Wiedziałam, że zrobienie domowego masła jest niezwykle proste, ale ciągle jakoś nie mogłam się za nie zabrać :) Jak już się decydowałam, to orzeszki zakupione do tego celu zniknęły ;) Wystarczy tylko jeden składnik, aby przygotować domowe masło orzechowe:) Przygotowując masło własnoręcznie mamy pewność co do składu, żadnych dodatków, olejów palmowych itp. Tylko czysty skład i minimum składników – orzechy:) Jest pyszne i można je wykorzystać na wiele sposobów :)
Składniki:
- 2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych*
* jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku
** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu
Wykonanie:
Orzeszki umieszczamy w malakserze i miksujemy przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.
Gotowe masło przechowujemy zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej. Można zajadać same, z krakersami, ciasteczkami lub przygotować z niego inne smakowite słodkości :) Smacznego :)