Gościmy

Odwiedza nas 524 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 29 marzec 2021 22:21

Drożdżowa babka na jogurcie z polewą orzechową

Napisała

Mimo, że babki za specjalnie mnie nie kręcą, to ta jest pyszna, jest mięciutka i wilgotna, przypomina mi ciasto Panetone (włoski rodzaj babki, specjał na Boże Narodzenie). Może dzięki niej skuszę się w końcu przygotować tradycyjne Panetone, bo pamiętam, że bardzo mi smakowała jak miałam okazję ją degustować we Włoszech. Ale wracając do naszej babki, to co mnie skusiło najbardziej, gdy trafiłam na przepis to polewa z masła orzechowego :) Pycha, uwielbiam słodkości z masłem orzechowym :) To ciasto, które z pewnością jeszcze nie raz zrobię, jest bardzo proste i w ogóle nie sprawia problemu :) Robiłam ją już dwa razy, a to mi się rzadko zdarza;) :) Może na nią padnie Wasz wybór jeśli chodzi o babkę wielkanocną?:)

Składniki:

(na jedną foremkę, babkę o średnicy  22 cm (szerokość foremki u góry))

Zaczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 1 plaska łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko kl M
  • szczypta soli
  • mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych
  • 30 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 150 g jogurtu naturalnego. gęstego
  • esencja waniliowa

Polewa z masła orzechowego:

  • 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli jest już słodzone to pomijamy cukier)
  • 2 łyżki cukru
  • 4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą)

Wykonanie:

Zaczyn: Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto: W misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, szczyptę soli, garść rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto ma konsystencje luźną, coś jak na racuchy drożdżowe. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja robiłam w silikonowej formie, nie musiałam zatem natłuszczać i posypywać bułką). Odstawiamy na około 30 minut do ponownego tym razem lekkiego podrośnięcia. Pieczemy w 180-190 stopniach przez 45-50 minut do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia góra za bardzo się zarumieni to przełączamy na grzanie dolne i podkręcamy temperaturę o 10 stopni więcej. Moja uwaga, ja nie podkręcałam, mój piekarnik mocno grzeje i babka była gotowa po 45 minutach, przy czym wcześniej przełączyłam na grzanie dolne bez podkręcania temperatury.

Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu do utworzenia się lekko lejącej polewy (ilość śmietany będzie zależała od masła orzechowego dlatego podałam między 4-6 łyżek a może się zdarzyć, że będzie trzeba więcej jej dodać). Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała. Można posypać orzechami lub inną posypką. Smacznego:)


Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową.

Źródło

Czytany 1471 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook