Babki przeważnie piekę dla męża, ale dla mnie nie może zabraknąć mazurka na świętach. Uwielbiam kruche ciasta, a jeszcze śliwki w rumie i czekoladzie mhmm chyba nie trzeba mówić tzn. pisać nic więcej ;) :) Coś pysznego :) Jeśli zastanawiacie się jaki mazurek zagości na Waszym stole wielkanocnym to polecam ten. Poza oczywistymi walorami smakowymi pięknie będzie się prezentował :)
Składniki:
Kruchy spód:
- 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Śliwki w rumie:
- 150 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
- 75 ml ciemnego rumu (lub whisky)
Ponadto:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (290 g) – można użyć domowej
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady deserowej (lub Waszej ulubionej)
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy (ja tradycyjnie zmiksowałam w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 30 - 60 minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na części: 2/3 i 1/3 (mniejsza część na wałeczki z ciasta). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przenosimy na blaszkę, dokładnie wylepiamy spód i wyrównujemy. Z 1/3 ciasta wałkujemy cienkie wałeczki i układamy je w kształcie kratki na kruchym cieście. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220ºC i wkładamy do niego ciasto. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez około 20 - 23 minuty, na złoty kolor (po pierwszych 10 minutach ponownie zmniejszając temperaturę do 180ºC) .
Śliwki: Każdą śliwkę kroimy na 3 kawałki. Umieszczamy w małym garnuszku i zalewamy rumem. Podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i odkładamy na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie wsiąknie w śliwki - odlewamy go a śliwki osuszamy).
Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (umieszczamy miskę z czekoladą, nad garnkiem z wodą, tak by miska nie dotykała wody i podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się czekolady).
Upieczony mazurek wykładamy na paterę/talerz. Powidła śliwkowe przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdy kwadracik wykładamy powidła. Na powidła kładziemy śliwki w rumie. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i polewamy nią śliwki w rumie. Odstawiamy do stężenia. Smacznego :)