Lekkie puszyste placuszki ze świeżego gruntowego ogórka. Proste, smaczne idealne z lekką sałatką. Mogą być bazą do obiadu lub propozycją na kolację. Ja pominęłam cebulę zatem dodatkowo sobie doprawiłam przyprawami.
Składniki:
- 250 g startych młodych mniejszych ogórków (ze skórką)
- 30 g startej czerwonej papryki
- 1 jajko
- 1-1,5 czubatej łyżki mąki
- 1/2 średniej cebuli (pominęłam)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta czosnku staropolskiego
- opcjonalnie ulubione przyprawy
Wykonanie:
Kilka mniejszych nie obieranych ogórków ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli mamy większe ogórki ścieramy tylko boki, środek z ziarenkami odkładamy. Ogórki posypujemy solą i gdy puszczą sok odlewamy.
Do lekko odciśniętych ogórków ścieramy paprykę i połowę przygotowanej cebuli, pozostałą siekamy i dodajemy do ogórków. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko, mieszamy, następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Masa nie powinna być za gęsta. Placki smażymy kilka minut na suchej patelni i niewielkim ogniu. Ja podałam z lekką sałatką. Smacznego :)