Gościmy

Odwiedza nas 388 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 04 grudzień 2012 18:10

Pierogi z dynią i pietruszką

Napisała

Tak się złożyło, że do tej pory jeszcze nie miałam okazji jeść dyni, więc już nadrabiam swoje zaległości:) Postanowiłam zrobić w pierwszej kolejności pierogi z nadzieniem dyniowym, w wersji minimalistycznej. Dla mnie to nadzienie zbyt mało wyraziste, ale już mam w planach sprawdzić inne:) Dynia jest bardzo bogata w witaminy, warto zatem wprowadzić ją do swojego menu:)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • sól, pieprz

Farsz:

  • ok. 200g pieczonej dyni (z tego przepisu)
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa extra virgin
  • mały pęczek bazylii

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy, aby uzyskać elastyczne ciasto. Można wyrobić ręcznie lub w mikserze za pomocą specjalnego haka. Zagniecione ciasto, rozwałkowujemy na grubość 2 mm na obsypanej mąką powierzchni. Za pomocą szklanki wycinamy jak najwięcej kółek.

Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem (ja to zrobiłam Benderem, ale nie polecam, bo wtedy jest za rzadkie nadzienie i trzeba go zagęszczać), mieszamy z jajkiem, doprawiamy posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem do smaku Kładziemy czubatą łyżkę nadzienia na środku każdego pieroga i następnie delikatnie składamy każdy na pół przy tym lekko dociskając brzegi. Ja pierogi zawsze mocno dociskam, dodatkowo podwijając brzegi, by się na pewno nie rozlepiły w gotowaniu.

Gotujemy ulepione pierogi we wrzątku do momentu, gdy wynurzą się na powierzchnię wody. Podajemy gorące pierogi skropione oliwą oraz posypane posiekaną bazylią. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3479 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook