Gościmy

Odwiedza nas 399 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 11 październik 2021 22:33

Zapiekanka z cukinii z fetą

Napisała

Kolejne danie jarskie, kolejna zapiekanka z wykorzystaniem cukinii :) Cukinia świetnie się nadaje do zapiekaniai, ta zapiekanka nie ma dużo składników, a jest naprawdę pyszna, można ją zjeść samodzielnie, może też być dodatkiem do mięs, czy ziemniaków, czy podana z sałatką. Zrobiłam z połowy porcji (poniżej przepis na pełną porcję). Naprawdę smaczna :)

Składniki:

  • 6 cukinii średniej wielkości
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki czosnku świeżego, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka sera feta pokruszonego lub wegańskiego zamiennika
  • 1/2 szklanki świeżego parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Duże naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Ja robiłam z połowy porcji, wykorzystałam więc nieduże, a właściwie średniej wielkości naczynie. Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki grubości 1 cm. Jeśli jest większa, to przed pokrojeniem przekrawamy ją wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cukinię, czosnek i tymianek. Smażymy do chwili, gdy cukinia zmięknie. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, serem feta, parmezanem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, pamiętając, że sery są już wystarczająco słone. Na dnie naczynia do zapiekania rozkładamy połowę plasterków cukinii. Polewamy połową przygotowanej mieszaniny jajek, śmietany i serów. Wykładamy pozostałą cukinię i ponownie polewamy mieszaniną jajek i dodatków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić. Podawajemy póki gorące! Smacznego :)

Źródło

Czytany 1141 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook