Gościmy

Odwiedza nas 1633 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 10 grudzień 2012 18:04

Kurczak Cacciatore

Napisała

Rewelacyjna wersja kurczaka, nie sądziłam, że będzie takie dobre. Oczywiście, co nieco zmodyfikowałam, ale naprawdę wyszło smakowite:) Polecam:)

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 4-6 ząbków czosnku
  • duża garść świeżej bazylii (niestety miałam tylko suszoną)
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 20 czarnych oliwek
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną  i osuszoną pierś kurczaka kroimy na duże kawałki, nacieramy lekko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i podsmażamy na średnim ogniu na złoto pierś z każdej strony. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żeby wszystko zmiękło. Ja cebulę pominęłam, wiec tylko krótka chwilkę podsmażyłam czosnek, żeby się nie przypalił. Wrzucamy pomidory (wg oryginalnego przepisu bez soku – ja jednak dodałam razem z sokiem), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, gotujemy, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. Sos łączymy z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalewamy kurczaka i pieczemy ok. 30-40 minut. Podajemy z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. U mnie był to makaron. Posypujemy pozostałą bazylią (o ile ja mamy;)) Smacznego:)

Źródło

Czytany 2692 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook