Gościmy

Odwiedza nas 138 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 04 styczeń 2018 20:12

Drożdżówki z ananasem, cynamonem i czekoladą

Napisała

Mięciutkie bułeczki z ananasem, cynamonem i czekoladą :) Pyszne :) Świetnie smakują zwłaszcza na ciepło maczane w jogurcie waniliowym :) Warto je przygotować :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki świeżych drożdży (24g świeżych lub 12 g suszonych)
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • kilka plasterków ananasa z puszki
  • cynamon
  • kilka kostek czekolady
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut (Jeśli używamy suszonych, łączymy wszystkie składniki od razu).  Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką).

W tym czasie możemy sobie przygotować nadzienie. Ananasa odsączamy z namiaru soku. Kroimy na małe kawałeczki, tzn w drobną kosteczkę. Czekoladę również kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy łyżeczkę ananasa, kawałeczek czekolady i posypujemy cynamonem wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15-20 minut. Bułeczki są gotowe, kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. Można podawać z jogurtem waniliowym :) Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Czytany 2355 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook