Gościmy

Odwiedza nas 563 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 18 maj 2022 18:21

Chleb pszenny z suchym zakwasem

Napisała

Zakupiłam sobie zakwas w proszku, fajna sprawa :) Suchy zakwas nie powoduje wyrastania masy chlebowej, więc mimo wszystko należy użyć drożdży (ale potem nie są wyczuwalne). Poza tym suchy zakwas w niczym już nie różni się od tego mokrego. Chlebek wyszedł pyszny, z dziurami i lekko wilgotnym miąższem. Zdecydowanie polecam. Lubię chleby na zakwasie, jednak na zrobienie własnego jakoś się nie odważyłam :)

Do przygotowania chleba konieczny jest garnek żeliwny bądź naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką o pojemności 2-3 litrów (takie naczynia mają zwykle od 20 do 25 cm średnicy).



Składniki:

  • 500g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 50g świeżych drożdży
  • 7 g zakwasu w proszku (lub tyle, ile producent przewiduje na 50 dag mąki)
  • 1 płaska łyżeczka soli (trochę mało, mój chleb był praktycznie niesłony)
  • 1 i 1/4 szklanka (310 ml) wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej - ostateczna ilość wody zależy od chłonności mąki)
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka

Do podsypywania:

  • 4 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Przygotowujemy zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - drożdże powinny dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, zakwas, dokładnie mieszamy.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą - nie powinno to zająć więcej niż pół minuty. Masa powinna być niezbyt gęsta - raczej "lejąca się" niż "zwarta). Miskę przykrywamy naturalną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (18-22 stopnie) na 30-40 minut. Wyrośniętą masę wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiamy ciasto - jednak go nie "zarabiamy", a raczej ugniatamy- chodzi o to, by do masy już nie zagniatać nowej mąki.

Formujemy kulę - powinna być całkiem miękka, obsypujemy mąką i wkładamy do miski (najlepiej czystej i całkowicie suchej), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90-120 minut - masa powinna co najmniej podwoić swoją objętość.

Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zapiekania - koniecznie z pokrywką. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyjmujemy garnek - pamiętaj, że jest okrutnie gorący, więc nie zapomnij o grubych rękawicach lub kilku ściereczkach.

Do garnka delikatnie przekładamy masę (najpierw łyżką odgarniamy boki, tak by z masy uszło jak najmniej powietrza), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, następnie odkrywamy garnek, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 25-30 minut bez przykrycia.

Wyjmujemy garnek z piekarnika (nie zapominamy o grubych rękawicach, nadal jest okrutnie gorący). Odstawiamy na kilka minut. Wyjmujemy (w zasadzie sam wyskoczy z garnka po odwróceniu go do góry nogami) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kratce). Smacznego :)

Źródło

Czytany 5045 razy
Więcej w tej kategorii: « Chleb pszenno-żytni (szybki)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook