Prosta, smaczna, efektowna sałatka warstwowa. Lubię sałatki warstwowe nie tylko za efekt wizualny, ale również za prostotę wykonania :) I można dowolnie komponować składniki :) Tym razem w roli głównej tuńczyk i papryka, a feta podkreśla i podkręca smaki wraz z sosem czosnkowym :) Taka propozycja na Wielkanoc i nie tylko :)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 większe świeże papryki (u mnie żółta i biała)
- kostka sera feta
- płatki migdałowe - garść
- średni kubek gęstego jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z sosu i rozdrabniamy widelcem, kukurydzę odsączamy. Jajka na twardo obieramy ze skorupek, siekamy je drobno. Ser fetę kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz posiekany koperek.
W szklanej misie układamy warstwami: posiekane jajka, następnie pokrojoną w kostkę paprykę, na nią wlewamy sos czosnkowo-koperkowy, na nim układamy odsączony tuńczyk, następnie kukurydzę. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy garścią uprażonych uprzednio płatków migdałowych. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)