Gościmy

Odwiedza nas 385 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 20 czerwiec 2014 20:19

Kremowa tarta truskawkowa

Napisała

Kolejna propozycja bez pieczenia i nadal w klimacie truskawkowym :) Krem bardzo podobny do Charlotte truskawkowej, jednak inne proporcje – idealne. Tarta jest kremowa, delikatna, ale stabilna i dobrze się kroi. O to mi chodziło :) Prosta, szybka, dobrze prezentująca się i do tego smaczna. Słodycz truskawek przełamana orzeźwiającą cytryną. W upały lepiej zrobić spód ciasteczkowy, ale jeśli nie jest za gorąco to można po prostu upiec ciasto. Ja robiłam z ciasteczek oreo, one są dla mnie trochę za słodkie, ale na szczęście krem był w sam raz i całość się świetnie uzupełniała.

Składniki na spód:

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo)
  • 60 g masła (dałam więcej ok. 80-90g)

Składniki na kremową masę truskawkową:

  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny w proszku (płaskie, łyżka o pojemności 15 ml)
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej (u mnie 30%)

Ponadto:

  • 100 ml śmietany kremówki, 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • truskawki, do dekoracji

Wykonanie:

Spód ciasteczkowy: Składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Można posypac delikatnie mąką. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę, wyrównujemy, wygładzamy i dokładnie, ściśle wgniatamy w dno i boki formy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. 

Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy. W garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzewamy i mieszamy. Miksujemy blenderem na puree, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego sosu dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Studzimy do temperatury pokojowej.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do sosu truskawkowego i delikatnie mieszamy. Masę truskawkową wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Dekoracja: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełniamy bitą śmietaną i ozdabiamy tartę. Dekorujemy truskawkami.  Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2663 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook