Gościmy

Odwiedza nas 154 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 11 kwiecień 2022 22:11

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa)

Napisała

Moja propozycja na tegoroczną babkę wielkanocną :) Puszysta babka, delikatna i bezglutenowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Jeśli zatem lubicie ten rodzaj ciasta, to zachęcam, by ta właśnie babka pojawiła się na Waszym wielkanocnym stole:)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
  • otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy

Wykonanie:

Formę o pojemności 2,6 litra smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki). Ja użyłam formy silikonowej, nie musiałam niczym smarować :) Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy, do połączenia. Dodajemy skórkę lub ekstrakt i mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku, wrzące wlewamy do ciasta, miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).

Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, po kilku minutach wykładamy na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1970 razy
Więcej w tej kategorii: « Tort Pralina Mazurek chałwowo-kawowy »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook