Gościmy

Odwiedza nas 288 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 17 październik 2020 22:52

Ciasto kruche z dżemem

Napisała

Uwielbiam kruche ciasta, są pyszne zwłaszcza z owocami. Czasem się jednak zdarza, że mam ochotę na kruche ciasto, a owoców brak. I wówczas można przygotować takie ciasto z dżemem. Nie wiem jak u Was, ale u mnie dżem zawsze się jakiś znajdzie :) Moim zdaniem najlepszy będzie tutaj gęsty zwarty dżem np. z czarnej porzeczki, śliwkowy czy wiśniowy, ale można oczywiście wykorzystać każdy, ważne by nie był zbyt rzadki, bo wypłynie z ciasta. A jeśli macie pod ręką owoce to wtedy można zrobić z owocami :) np. z morelami, śliwkami, jabłkami czy brzoskwiniami. Ciasto jest pyszne, kruche, maślane rozpływa się w ustach – takie ciasta baardzo lubię :)

Składniki:

  • 315 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia – 10-12 g
  • opakowanie cukru z wanilią – 32 g
  • 1 średnie jajko
  • szczypta soli
  • 250 g dowolnego dżemu, u mnie śliwkowy

Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.
Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wykonanie:

W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól). Dodajemy jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiamy szybko na gładkie ciasto. Można wyrobić rękami, ja jednak wykorzystuję do tego malakser :) Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy ją i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie szykujemy formę. Smarujemy ją masłem i wylepiamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część ciasta rwiemy na kawałki i oblepiamy nim formę. Smarujemy równomiernie dżemem. Na to wysypujemy resztę porwanego na kawałki ciasta, na koniec lekko uklepujemy. Nie przykrywamy ciasta szczelnie, tylko rozrzucamy kawałki, tak by był dostęp powietrza do dżemu ;) Gdybyśmy przykrywali płatem, wówczas dobrze ponakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy przez 35-45 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 290 razy
Więcej w tej kategorii: « Rolada bezowa z musem truskawkowym

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook